Romania-ro.jouwweb.nl
Home » Fauna » Păsări » Alte păsări » Prigoria

Prigoria                                                    

Prigoria este o pasăre migratoare din familia Meropidae, de talie medie, cu cioc subţire şi alungit, cu penaj divers şi viu colorat, care îşi face cuibul în maluri lutoase şi se hrăneşte mai ales cu viespi şi albine.

Există 24 de specii din genul Merops, distribuite în Europa, Australia şi într-un număr mai mare în Africa.

Pot fi un pericol de luat în serios atunci când atacă stupinele în stol.

Prigoriile prind albinele de aripi şi se aşează într-un loc pentru a le mânca.

Anumite specii presează capul şi abdomenul unei albine capturate, presupunându-se că astfel cauzează pierderea veninului albinei sau pierderea acului.

Poartă şi denumirile de albinărel, furnicar, viespar, albinar, albinel, ploier, ploieşte, ploiete, prigorean, viespariţă, ciuma albinelor sau merop.

În judeţul Gorj există o comună cu numele Prigoria.