Romania-ro.jouwweb.nl

Nagâţ                                                         

Nagâţul este o pasăre migratoare din familia Charadriidae.

Este o pasăre reprezentativă pentru regiunile de câmpie şi de păşune din Europa, Africa de Nord şi Asia.

Mai de mult, ouăle păsărilor puteau fi găsite pe listele de bucate, fiind adevărate delicatese, dar azi culegerea lor în Europa este interzisă.

În România păsările cuibăresc frecvent pe lângă regiuni de baltă. Ele preferă regiunile joase, deschise, de câmpie şi smârcuri.

Sunt păsări monogame.

Teritoriul cuibului este apărat cu înverşunare de mascul.

Ponta este depusă în lunile aprilie, mai fiind alcătuită din 3 - 4 ouă verzui cu puncte întunecate.

Clocesc ambii părinţi, iar puii eclozionează la ca. 26 - 27 de zile.

Iarna păsările migrează spre Asia de Sud şi spre bazinul mediteran.

Nagâţul este de mărimea unui porumbel (28 - 31 cm), cu coloritul penajului aripilor şi spatelui negru-verzui, iar creştetul şi guşa sunt negre.

Penele de pe cap formează un moţ arcuit în sus. Partea laterală a capului cu abdomenul sunt albe.

Nu există un dimorfism sexual la nagâţ. Sunt bune zburătoare, pasărea având 70 - 80 cm cu aripile deschise.

Hrana păsărilor constă din isecte, larve, viermi, şi alte nevertebrate mici ce trăiesc pe câmpie, iar hrană vegetală ca de exemplu seminţe, o consumă în cantităţi mai mici.

Nagâţul este activ atât ziua cât şi noaptea.