Romania-ro.jouwweb.nl
Home » Fauna » Peşti » Sterlet

Sterlet                                                       

Sterlet este un peşte remarcabil poate fi întâlnit în apele repezi, cu fundul nisipos sau mâlos, unde se deplasează în bancuri , căutând hrană pe fundul apei.

Poate atinge lungimea de 1 metru şi poate cântări până la 6-7 kg.

Corpul subţire este acoperit de solzi tari. Specie adaptată la apa dulce, trăieşte în Dunare.

Se găseşte şi în Tisa, Mureş, Someş, primăvara intrând din Dunare în râuri precum Jiu, Olt, Prut, Siret, Argeş.

Se hrăneşte cu crustacei şi larve. Prezintă un bot alungit, ascuţit, triunghiular.

Are între 12 şi 17 scuturi dorsale, uşor asimetrice, între 58 şi 70 scuturi laterale şi între 12 şi 18 scuturi ventrale.

Spatele este cenuşiu sau cafeniu cu nuanţe verzui iar abdomenul gălbui-roz.

Se reproduce în aprilie-mai putând da hibrizi cu morunul, păstruga şi nisetrul.

Sezonul de împerechere este în mai- iunie, când depun între 5000 – 10000 de icre care eclozează în 4- 5 zile şi îşi încep călătoria către Marea Neagră, pe care însă nu o finalizează, ci se întorc după un timp.

Această tentativă de migraţie este o reminiscenţă a trecutului său de peşte de apă sărată.